Choose language

Haastehakemus - Mikä on haastehakemus?

Haastehakemus liittyy riita-asioiden oikeudelliseen ratkaisemiseen. Oikeusteitse riita-asialle haetaan puolueetonta, ulkopuolisen tahon tekemää päätöstä tai tuomiota.

Haastehakemus liittyy riita-asioiden oikeudelliseen ratkaisemiseen. Oikeusteitse riita-asialle haetaan puolueetonta, ulkopuolisen tahon tekemää päätöstä tai tuomiota. Riita-asia voi olla yksityisten ihmisten tai yritysten välinen. Usein kyse on erääntynyneestä, suorittamattomasta laskusta. Tällöin kyseessä on saatavien perintä.

Jos velallisen kotipaikan käräjäoikeus hyväksyy kanteen eli haastehakemuksen, se antaa lausuma-ajan umpeuduttua riita-asiasta yksipuolisen tuomion. Tuomio toimitetaan ulosottoviranomaiselle, ja sen perusteella saatavien perintä voidaan ulosmitata velalliselta.

Lausuma-aika on yleensä kaksi viikkoa siitä, kun käräjäoikeus on lähettänyt haastehakemuksen tiedoksi velalliselle. Sopimalla maksusuunnitelmasta tai maksamalla velan lausuma-ajan kuluessa pois haastehakemus voidaan perua. Velallinen voi näillä toimenpiteillä myös välttää sen, että hänen luottotietoihinsa tulee maksuhäiriömerkintä.